Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Σήματα Μορς



Σήματα Μορς
Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν πολλές διαμορφώσεις επικοινωνίας στην διάθεσή τους. Η πιο γνωστή και συνηθισμένη, η επικοινωνία με φωνή, έχει διαμορφώσεις, όπως τα FM (Frequency Modulation, Διαμόρφωση συχνότητας, η οποία προσφέρει ήχο καλύτερης ποιότητας. Μια άλλη διαμόρφωση είναι το SSB (Single Sideband) , η οποία προσφέρει πιο αξιόπιστη επικοινωνία σε περιορισμένο εύρος ζώνης. Το SSB ουσιαστικά είναι διαμόρφωση AM, η οποία έχει "κοπεί" κατά μήκος στην μέση και έτσι χρησιμοποιούμε είτε το πάνω τμήμα που ονομάζεται USB (upper sideband) ή το κάτω τμήμα LSB (lower sideband).
Η Ραδιοτηλεγραφία, δηλαδή η επικοινωνία με σήματα morse χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από τους ραδιοερασιτέχνες. Ήταν ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας μέσω ερτζιανών. Βρίσκει πολλές χρήσεις ειδικά στα βραχέα κύματα, καθώς επίσης και για πειραματισμό όπως στην επικοινωνία μέσω ανάκλασης σήματος στο φεγγάρι, εξ'αιτίας της αναγνωρισιμότητας του ήχου, καθώς είναι πιο εύκολη η ακρόαση ενός μονότονου ήχου μέσα από παράσιτα (στατικά κύματα), παρά μιας φωνής. Tα γράμματα του κώδικα μορς είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο, έτσι είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν άτομα που ζουν σε διαφορετικές χώρες. Επίσης, η ιδιοκατασκευή ενός πομπού σημάτων μορς, είναι πολύ πιο εύκολη.
Με την έλευση των υπολογιστών και την ευρεία χρήση τους, έχουν δημιουργηθεί νέες ψηφιακές διαμορφώσεις και κάποιες άλλες, που υπήρχαν από πριν, όπως αυτή του ραδιοτηλέτυπου, συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά η αποκωδικοποίησή τους δεν γίνεται πια από μηχανικά συστήματα, αλλά από έναν απλό υπολογιστή. Οι υπολογιστές προσφέρουν νέες δυνατότητες στους ραδιοερασιτέχνες, όπως την μεταφορά δεδομένων με την βοήθεια ασυρμάτου ή και τον εντοπισμό θέσης, χρήσιμο σε αποστολές.